Nepřeberný výběr odborných i populárně naučných knih, tituly zaměřené na jídlo a vaření, výstavy historických kuchařek či artefaktů ze zrušeného pardubického pivovaru i beseda s gastronomickou novinářkou a foodblogerkou Dagmar Heřtovou – knižní veletrh Zámek plný knih bude letos mimořádně bohatý! Spojujícím tématem bude totiž gastronomie. Oblíbená akce s podtitulem Mlsné jazyky, chutě a návyky se koná na pardubickém zámku v pátek 3. listopadu od 10 hodin, beseda pak od 17 hodin.
„Svoji knižní produkci předvedou česká muzea, galerie, univerzity a vědecké ústavy. Regionální literaturu přivezou malá východočeská nakladatelství. Knižní novinky představí naživo jejich autoři, Východočeské muzeum například svůj letos vydaný terénní miniatlas Příroda v opevnění,“ přibližuje veletrh ředitel pořádajícího Východočeského muzea Tomáš Libánek.
„Principem našeho skromného knižního veletrhu je spojovat lidi, kteří si oblíbili knižní kulturu a rádi čerpají znalosti z inspirativních zdrojů. Letos příhodně sloučíme knihu i jídlo dohromady. Námětem XII. ročníku je gastronomie, historie kulinářství, ale i tajemství kuchyně současnosti,“ vysvětluje Nikol Holubová, organizátorka akce a vedoucí muzejního Centra dokumentace sbírek a regionální historie.
Nejstarší kuchařky i artefakty pivovaru
Součástí budou i dvě minivýstavy. První se jmenuje Vraž tam osm vajec a vystaví nejstarší kuchařky ze sbírky muzea. Ty nejzajímavější recepty z nich si mohou návštěvníci odnést domů. Druhá výstava představí muzejní přírůstky ze zrušeného pardubického pivovaru – první sud, který se narazil, historické etikety, originální lahve.
Ochutnávka nejstaršího piva
Nebude chybět ani ochutnávka Sluneční bárky, tedy piva uvařeného podle nejstaršího piva. To vědci objevili v 3000 let staré bronzové nádobě, nalezené u Kladiny na Pardubicku.
Nejmenší návštěvníci si užijí gastrodílnu – zkusí si vybavit svoji kuchyni, poznají Chutě Evropy, zasoutěží v kulinářském kvízu a potrápí své čichové buňky v soutěži.
Vidličkou po mapě naživo s Dagmar Heřtovou
Populární veletrh vyvrcholí besedou Dagmar Heřtovou, která si bude s moderátorem Jakubem Malým povídat nejen o své letošní novince Vidličkou po mapě... aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství. Víte, kdo byl kapitán Buchta? Co znamená, když slivovice řetízkuje? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Anebo jak svatý Martin přišel k huse? Na to vše milovnice cestování a dobrého jídla odpoví.
Program
10:00 Slavnostní zahájení
13:00 Východočeské muzeum v Pardubicích: Příroda v opevnění – Valy pardubického zámku
13:30 Historický ústav Akademie věd ČR
14:30 Překladatelské počiny Univerzity Pardubice
16:00 Veduta – knižní novinka s autorem: Ďurčanský Marek – Dvojí obléhání Nymburka
16:30 Představení knižních novinek Ústavu historických věd Fakulty filosofické Univerzity Pardubice
Doprovodný program a výstavy v přilehlém sále:
10:00–14:00 Promítání dokumentu: Kráska z kladiny pro školy, nutná rezervace na edukace@vcm.cz nebo 737 151 543
15:00 Promítání dokumentu: Kráska z Kladiny pro veřejnost součástí je i degustace a prodej nejstaršího piva v Evropě Sluneční bárka
17:00 beseda s Dagmar Heřtovou: Vidličkou po mapě aneb gastronomická odysea