Staročeské kulinářské dědictví i bohatství indonéské, polynéské či, japonské kuchyně – to vše můžete ochutnat v sobotu 23. září od 10 do 18 hodin na Zámku Pardubice. Třetí ročník food festivalu Pernštejnské hodování pořádá Východočeské muzeum v Pardubicích. Malebné prostředí renesančního zámku spojí historii s moderními gastronomickými trendy a pro rodiny s dětmi je připravena speciální dílna. Nebude chybět ani ochutnávka Sluneční bárky, pivního nápoje podle 3000 let staré receptury.
„Jídlo a hodování na pardubický zámek odjakživa patří. Však to byli Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesli chuť Středomoří a propagovali recepty italské a španělské kuchyně!“ připomíná ředitel muzea Tomáš Libánek. Celý zážitek rozličných kuchyní a street food občerstvení doplní výběr prvotřídní kávy z malých pražíren, osvěžujících domácích limonád, místních vín a lahodných piv z místních pivovarů.
Ochutnávka i prodej nejstaršího piva
„K ochutnání a ke koupi bude i pivní speciál Sluneční bárka, který vznikl podle nejstaršího piva ve střední Evropě. Pivo, jehož recept vznikl ve spolupráci s experimentálním pivovarem Eureka při Univerzitě Palackého v Olomouci, přiveze Pivovar Bohdaneč,“ láká na nejnovější zámecký suvenýr ředitel Libánek. „Je to zážitek, která nás může přiblížit jak našim předkům, tak přeneseně i jejich bohům. Přijďte a odhalíte tajemství zapomenutého slunečního božstva,“ uzavírá Libánek.
Zámecký areál s valy nabídne ideální odpočinkové prostředí pro pikniky, posezení na nádvoří – ať už přijdete na zážitkový oběd či odpolední svačinu.
Na koho se těšit:
- Divadlo Kozlík - bramborové placky na peci
- Warung Indonesia
- Zmrzlina Bellezza
- Sushilky
- Restaurante Tapas La Terraza
- Story of coffee
- Medovinka Sobětuchy
- Vinařství Bítovany
- CHOCO Chicks
- Dorty Jana - Sladká vášeň, Lázně Bělohrad
- Freshfood
- Cupcakes BJ
- Poke Sisters
- Zámecká kavárna
- Minimlékárna Juliana
- Chilli Táta
- Pivovar U Vojtěchů
- Pivovar Kamenice nad Lipou
- Pivovar Beránek
- Pivovar Bohdaneč
- Pivovar Klenot