Pernštejnské hodování – to je food festival spojující skvělé jídlo a historii uprostřed renesančního skvostu, pardubického zámku. Druhý ročník pořádá Východočeské muzeum v sobotu 24. září od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma.
„Zámecký areál s valy nabídne ideální odpočinkové prostředí pro pikniky a posezení na nádvoří i v parkánu – ať už přijdete na zážitkový oběd či odpolední svačinu. Na své si přijdou milovníci masa, sladkých dezertů i vegetariánské kuchyně, okusit můžete regionální speciality i cizokrajná jídla. Však to byli Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesli chuť Středomoří a propagovali recepty italské a španělské kuchyně,“ připomíná ředitel muzea Tomáš Libánek.
Návštěvníci se mohou těšit na tradiční i moderní kuchyni. Na výběr bude káva z prestižních pražíren a pivo z lokálních pivovarů. Své gastronomické dovednosti na festivalu předvedou Hostinec U Hubálků Kostelec nad Orlicí, Divadlo Kozlík - bramborové placky na peci, Minimlékárna Juliana, Restaurante Tapas Le Terraza, Zmrzka Bellezza, Pražírna Barona café, Story of coffee, BBQ boys, Uzenářství Morávek, Medovinka Sobětuchy, Vinařství Bítovany, Cupcakes Barbora Jechová, CHOCO chicks, Los Churros, Amity drinks, Warung Indonesia, Dorty Jana - Sladká Vášeň, JJ Bill Grill, Bůůů and Chrocht, Anne´s food truck, Káva a krám, Pekelně dobré langoše, Trubička z kopečka, Pardubický pivovar, Pivovar Beránek Stěžery a Pivovar Kamenice nad Lipou.
Druhý ročník festivalu bude také spojený se stanovištěm pro rodiny s dětmi. Najdou zde dílnu, kde si vyrobí propriety pro přípravu pořádného koktejlu, a to s pernštejnskou i paví tematikou.
Nad akcí převzal záštitu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.