Program ve Společenském sále
10:00 Slavnostní zahájení
13:00 Východočeské muzeum v Pardubicích: Příroda v opevnění – Valy pardubického zámku
13:30 Historický ústav Akademie věd ČR
14:30 Překladatelské počiny Univerzity Pardubice
16:00 Veduta – knižní novinka s autorem: Ďurčanský Marek – Dvojí obléhání Nymburka
16:30 Představení knižních novinek Univerzity Pardubice
Doprovodný program a výstavy v přilehlém sále:
10:00–14:00 Promítání dokumentu: Kráska z kladiny pro školy, nutná rezervace na edukace@vcm.cz nebo 737 151 543
15:00 Promítání dokumentu: Kráska z Kladiny pro veřejnost součástí je i degustace a prodej nejstaršího piva Evropy Sluneční bárka
17:00 beseda s naším hostem, moderuje Jakub Malý
Dagmar Heřtová: Vidličkou po mapě aneb gastronomická odysea
Víte, kdo byl kapitán Buchta? Co znamená, když slivovice řetízkuje? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? Co má společného královna Margherita Savojská s bazalkou, mozzarellou a rajčaty? Anebo jak svatý Martin přišel k huse? Dagmar Heřtová ráda vaří, ochutnává, cestuje a hledá souvislosti. Vaření má tak trochu v genech, to ostatní bude mít kořeny v její zvědavosti. Když to všechno spojíte, vzniknou malé literární útvary, v nichž se pojí střípky historie, osobních zkušeností, praktických rad a rozjímání o jídle ve všech jeho souvislostech. A často je jako bonus přidán recept, nad nímž se sbíhají sliny.